Uitgelichte artikelen

Lees hier een aantal artikelen die geschreven zijn voor diverse media.

Journalistiek

Achtergrondverhalen over wat wereldwijd de beste technologische innovaties zijn om milieuproblemen op te lossen. Columns en nieuwsberichten. Onderzoek naar duurzaam beleid van overheden.

Zie voor mijn journalistieke portfolio, inclusief beeld: TerraTechMedia.

Nieuwe technologie voor afvang CO2 en conversie naar groene chemicaliën

CO2 elektrolyse is een veelbelovende elektrochemische techniek om dit broeikasgas om te zetten in hoogwaardige duurzame chemicaliën, aldus TNO die deze technologie verder ontwikkelt.

Is 100 procent duurzame chocolade haalbaar?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en recyclebare verpakkingen. Toch lopen ook zij tegen obstakels aan die 100 procent duurzaamheid in de weg staan. De vraag is dus: hoe verder?

Mooiste sieraden van gerecycled goud of zilver uit Amsterdam

Voor de prachtigste sieraden met een bijzonder verhaal kun je terecht bij negen Amsterdamse makers, die bijvoorbeeld goud uit oude smartphones hergebruiken. Of zorgen dat zilversmeden op Bali een eerlijk loon verdienen. En waar je oud goud laat omsmelten tot een nieuw juweel. Met onder meer beeldschone oorhangers, gedragen door kroonprinses Amalia.

Gratis planten, stekjes en zaden - of ruilen

Er zijn in Amsterdam allerlei plekken en events waar je gratis planten, stekjes of zaden kunt krijgen of ruilen. Bijvoorbeeld de stek-o-theek, de plantenbieb, de groenkiosk, een swap party en de Nationale Zaaidag. Je kunt zelfs een heel weekend lang je groene goed ruilen in Ruigoord.

Stadsgids

Wat heeft jouw stad te bieden waar het gaat om duurzaamheid? Van kringloopwinkels, locaties waar je gratis planten kunt afhalen tot sieradenmakers die werken met gerecycled goud.

Voeding

Biologische landbouw kan een oplossing zijn voor het stikstofprobleem. Maar is biologische voeding wel voor iedereen makkelijk verkrijgbaar? En hoe zit het met de betaalbaarheid?

Biologische winkels in Amsterdam - ook met webshops

Amsterdam is een mekka voor biologisch eten: momenteel telt de stad al tientallen biologische winkels waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen. Van vers fruit tot wijn en shampoo, en dat alles zonder schadelijke chemicaliën voor mens en milieu. Waar kun je allemaal terecht?

Bespaartips voor goedkoop én biologisch eten

Biologisch eten is beter voor jezelf, beter voor de boeren, beter voor de dieren én het hele milieu. Daar kleeft wel een hoger prijskaartje aan. Maar goed nieuws: met deze bespaartips lukt het jou ook om voor weinig geld biologisch eten in huis te halen. Santé!

Top 5 zwaarste wandelingen in Nederland: Duintoppentocht

De Schoorlse duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland. Dat betekent: flink klimmen in rul zand, en dan weer dalen – telkens opnieuw. Door duinen, bossen en over het strand. Deze tocht biedt je prachtig natuurschoon en weidse vergezichten.

Wandelen in het domein van de wisent

De wisent is een krachtpatser die tot wel 800 kilo kan wegen. Met stevige hoorns, dikke spierbundels in de nek en een kastanjebruine vacht. Een hele kudde van deze, ooit bijna uitgestorven, prachtbeesten is te bewonderen in de achtertuin van Amsterdam: nationaal park Zuid-Kennemerland.

Op pad

Wat voor natuurschoon heeft Nederland allemaal te bieden? Van wilde orchideeën, zeldzame paddenstoelen, onbewoonde eilanden tot haaien en walvisachtigen.