Alle kringloopwinkels van Amsterdam: 21 locaties

In Amsterdam-Noord en West vind je de grootste kringloopwinkels van Amsterdam, tot zo'n 3.500 vierkante meter. Maar ook in andere buurten kun je schatgraven in walhalla's vol onontdekte vondsten. Met handige kaartjes om van de ene kringloop naar de andere te hoppen.
Kringloop West | Alle kringloopwinkels in Amsterdam

Op zoek naar iets nieuws om te dragen? Ben je dol op vintage serviesgoed? Of heb je nog een tafel, stoel of kastje nodig? Je kunt het zo gek niet bedenken of de kringloopwinkel heeft het. Om je huis mee in te richten, je thuiswerkplek of een heel kantoor.

Van gewone, wat sleetse spullen tot een tafeltje dat nog erg mooi is. Of ware ontdekkingen, zoals een antiek kastje of een bijzonder schilderij.

Amsterdam telt momenteel 21 kringloopwinkels en dat worden er steeds meer. Zo startte eind 2021 De Buurtkringloop, mede dankzij crowdfunding. KringLola zwaaide in april 2022 de deuren open. Rataplan, De Lokatie en Kringloop Winkel Amsterdam hebben al meerdere winkels in de stad.

Bij deze kringloopwinkels stroomt jaarlijks een duizelingwekkende hoeveelheid spullen binnen. Alleen al bij De Lokatie, goed voor drie winkels in deze stad, ging het in 2021 om zo’n slordige 865.000 kilo. Elke dag kun je in deze winkels dus iets nieuws vinden.

Waar kun je je slag slaan in Amsterdam? Lees er alles over in dit artikel, en kijk op de kaart hoe je het makkelijkst van winkel naar winkel hopt. Voor een hele dag avontuurlijk schatgraven!

Tip: check voordat je op pad gaat de openingstijden van de winkels, want ze zijn soms maar een paar dagen per week open. Ook wijzigen de openingstijden soms.

Vier kringloopwinkels vlakbij elkaar

NOORD

Plattegrond Noord | Kringloopwinkels
Zo hop je gemakkelijk van de ene kringloopwinkel naar de andere in Noord. | Kaartgegevens: © 2023 Google.

1. Re-circle

Van sieraden, flippo’s, zeldzame posters tot blikken speelgoed: je kunt het zo gek niet bedenken of deze kringloopwinkel heeft het, naast alle gebruikelijke spullen die je kunt vinden in een kringloop.

De eigenaren van Re-circle begonnen in 2015 met het opknappen van spullen die ze eerst vanuit de achtertuin verkochten. Met zoveel succes dat ze binnen zes maanden al een winkel openden.

Re-circle
Winkelcentrum Boven ’t Y
Buikslotermeerplein 319
1025 XB Amsterdam

2. De Lokatie Buikslotermeerplein

De Lokatie is het oudste kringloopbedrijf in Amsterdam, met nog twee andere vestiging in de stad: eentje verderop in Noord en eentje in Oost. Ook kun je hun spullen via Marktplaats kopen.

Heb je een stadspas met groene stip? Dan krijg je 25% korting op je aankoop, tot bestedingen van maximaal 50 euro.

De Lokatie
Winkelcentrum Boven ’t Y
Buikslotermeerplein 2-10
1025 EV Amsterdam

3. De Milieubrigade

Zin om nog meer naar verborgen schatten te graven in eigen stad? Neem dan eens een kijkje bij deze kringloopwinkel. “Net Koningsdag als je hierheen gaat,” aldus een recensie van Rob Keevel op Google.

De Milieubrigade
Slijperweg 18
1032 KV Amsterdam

4. De Lokatie Distelweg

Deze kringloopwinkel is met 2.000 vierkante meter aan oppervlakte de op een na grootste van Amsterdam. De hele tweede verdieping hangt vol met kleding, die keurig op kleur is geordend.

Er worden soms ook leuke activiteiten georganiseerd, zoals een kofferbaksale op de parkeerplaats. En je kunt terecht bij een koffiehoek waar je ook wat lekkers kunt eten.

De Lokatie heeft nog twee andere kringloopwinkels in de stad: eentje in Noord en de andere is in Oost gevestigd.

Stadspas met groene stip = 25% korting op aankopen tot maximaal 50 euro.

De Lokatie
Distelweg 85
1031 HD Amsterdam

Grootste kringloopwinkel van Amsterdam

WEST

Plattegrond West
In West vind je de grootste kringloop van Amsterdam. | Kaartgegevens: © 2023 Google.

5. RataPlan Generatorstraat

Met 3.500 vierkante meter aan oppervlakte is dit de grootste kringloopwinkel van Amsterdam, en de op een na grootste van Nederland.

In dit walhalla van kringloopspullen vind je onder meer vintage serviesgoed, zeldzame elpees, tweedehands fietsen, drogers, wasmachines en tv’s.

Extra: thema-eilanden voor bijvoorbeeld de presentatie van vintage kleding en door eigen personeel opgeknapte spullen. Met kunstexposities.

Stadspas met groene stip = 25% korting op aankopen tot maximaal 50 euro.

RataPlan
Generatorstraat 10
1014 AT Amsterdam

6. RataPlan Van Slingelandtstraat

Deze kringloopwinkel is ruim 1.000 vierkante meter en telt drie verdiepingen. Met meubels, boeken, kleding, beddengoed, huishoudelijke apparaten, serviesgoed en een mooie collectie tweedehands fietsen.

Onverkochte plastic spullen van alle RataPlan winkels gaan naar de organisatie Save Plastics die dit recyclet tot mooie producten. Bijzonder: zij gaan speciale items voor RataPlan ontwerpen, om in hun winkels weer te verkopen. Helemaal circulair dus. Nu al bij RataPlan in Hoorn te verkrijgen.

Via de webshop kun je ook online op zoek gaan naar bijzondere vondsten, zoals kermaiek van Villeroy & Boch en Wedgewood.

Stadspas met groene stip = 25% korting op aankopen tot maximaal 50 euro.

RataPlan
Van Slingelandtstraat 39
1051 CG Amsterdam

7. Kringloopwinkel Kerk & Buurt

Deze kringloopwinkel is gevestigd in een wel heel bijzondere locatie: de kelder van de Nassaukerk die gebouwd is in jaren ’20 stijl.

Die kelder telt aardig wat vierkante meters, en zo kun je dus ook in deze kringloopwinkel alles vinden: van meubels, kleding en boeken tot speelgoed en serviesgoed.

Kringloopwinkel Kerk & Buurt
De Wittenkade 111
1052 AG Amsterdam

8. Kringloop West

Voor mooie spullen met een zacht prijsje. Hier worden ook oude meubels in een nieuw jasje gestoken, in samenwerking met de meubelmakers van het Amsterdamse bedrijf De Opwaardeerkamer.

In de ruimte onder de winkel werken verschillende makers aan het upcyclen van oude spullen. Specialiteit: vintage racefietsen die helemaal zijn opgeknapt in de werkplaats.

Kringloop West
Tweede Hugo de Grootstraat 70
1052 LG Amsterdam

9. Kringloop Muna Amsterdam

Opgericht door vier vrouwen uit (Nieuw) West. Met onder meer kleding en boeken. Gelegen in broedplaats Lola Luid, met onder kunstenaars, jonge ondernemers en Syrisch restaurant Le’Moene.

Lola staat voor LeegstandOplossers Amsterdam. Dit is al het derde, langdurig leegstaande gebouw dat zij in Nieuw-West beheren. Eerst zat in dit gebouw het Comenius Lyceum, en het is nog niet duidelijk wat de nieuwe bestemming gaat worden.

Kringloop Muna Amsterdam
Broedplaats Lola Luid
Derkinderenstraat 44
1062 BJ Amsterdam

10. Terre des Hommes Amsterdam

Bij kringloopwinkels draait het natuurlijk om hergebruik van spullen. Hoe minder nieuwe spullen er nodig zijn, des te minder druk op het milieu is. Meestal heeft zo’n winkel ook een sociaal gezicht, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen te bieden.

Terre des Hommes doet daar nog een flinke schep bovenop: zij strijden over de hele wereld tegen kindermisbruik, seksuele uitbuiting, kinderhandel, kinderarbeid en bieden noodhulp.

En dat onder meer dankzij de opbrengsten van hun lokale kringloopwinkels: 40 stuks in Nederland. Goed voor circa 1,4 miljoen euro aan nettowinst per jaar. Omgerekend is dat 35.000 euro per winkel. Katsjing!

In deze kringloopwinkel kun je terecht voor kleding, antiek, curiosa, speelgoed en kleine huishoudelijke apparaten. Geen meubels of grote apparaten.

Terre des Hommes
Lambertus Zijlplein 27
1067 JR Amsterdam

Nog meer tweedehands spullen

CENTRUM

11. Kringloop Winkel Amsterdam

Deze organisatie beheert vier kringloopwinkels in Amsterdam, maar de winkel op de Herengracht biedt zoveel mooie spullen dat deze meer past in de categorie antiek en vintage.

Ook bij de kringloopwinkel in de Kerkstraat is het vaak raak waar het gaat om echte vondsten: eigenaar Victor van Helsdingen kan soms niet eens iets uit de auto halen of het is al verkocht.

Kenmerken: stijlvol, chique. Van kleding, meubels tot speelgoed. Extra service: opknappen meubels van klanten.

Kringloop Winkel Amsterdam
Kerkstraat 354
1017 JA Amsterdam

Kringloop met workshops

OOST

Plattegrond Oost
Vier kringloopwinkels in Amsterdam-Oost op loopafstand. | Kaartgegevens: © 2023 Google.

12. De Buurtkringloop

Eind 2021 geopend, onder meer dankzij crowdfunding en het winnen van de publieksprijs ter waarde van 2.500 euro bij ‘Boost je Buurt’ – een initiatief van Amsterdam Impact om sociale ondernemers in de stad een boost te geven.

Je kunt hier zoeken naar bijzondere spullen, en er worden ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld hoe je een geveltuin kunt aanleggen, hoe je kombucha of kefir kunt maken en wat je allemaal kunt doen met kruiden.

De Buurtkringloop
Javastraat 105-107
1094 CG Amsterdam

13. Kringloop Winkel Amsterdam

Een van de vier kringloopadresjes van dit bedrijf. Lokale gids Frank de Regt: “Gezellige bende. Snel roulerende voorraad. Je kunt er voor kleine prijsjes vaak leuke dingen vinden voor in huis,voor je verzameling en soms voor hobby of als cadeautje. Vriendelijk personeel ook!”

Kringloop Winkel Amsterdam
Eerste van Swindenstraat 509
1093 GB Amsterdam

14. De Lokatie Eerste Oosterparkstraat

Ophalen van spullen, laden en lossen. Dan alles sorteren, ook van wat er die dag is gebracht. Vervolgens repareren, alles van een prijssticker voorzien, helpen bij het verkopen. Oh ja, ook nog zorgen voor een mooie etalage.

Aan een kringloop kleeft een hoop werk vast, en dat voor spulletjes die meestal voor een prikkie de deur uitgaan. Waarbij de medewerkers vaak ook nog een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zo is De Lokatie ontstaan vanuit de behoefte om mensen met een psychiatrische achtergrond werk te bieden.

Dit is de derde winkel van De Lokatie in Amsterdam, de andere twee zijn in Noord gevestigd.

Stadspas met groene stip = 25% korting op aankopen tot maximaal 50 euro.

De Lokatie
Eerste Oosterparkstraat 236
1091 HM Amsterdam

15. Kringloop ’t Hartje

Voor alle tweedehands spullen die je maar kunt bedenken. En misschien nog wel een item wat opeens van veel waarde blijkt te zijn….

Met regelmatig extra activiteiten, zoals een creabea fair, een Sinterklaas speelgoed megaverkoopmarkt, een Kerstmarkt of een burendagfeest.

Kringloop ’t Hartje
Van ’t Hofflaan 27
1097 GH Amsterdam

Oldskool in de Havenstraat

ZUID

Plattegrond Zuid
Kringloop Winkel Amsterdam, Hoppa en Gideon Italiaander. | Kaartgegevens: © 2023 Google.

16. Kringloop Winkel Amsterdam

Met boeken, huishoudelijke apparaten, kleding, meubels, muziek, speelgoed en gereedschap. Kortom, alles wat je in een kringloopwinkel kunt verwachten.

Kringloop Winkel Amsterdam
Trompenburgstraat 22
1079 TX Amsterdam

17. Hoppa

Een champagneglas koop je hier al voor 1,50 euro en een bont gekleurde Oriëntaalse vaas voor 18,50 euro. Even verderop ligt De Dikke Van Dam tussen allerlei andere boeken. In de kast ernaast vind je geupcyclede lampjes. Van alles en nog wat, en liefst zo kleurrijk mogelijk.

Hoppa
Van Woustraat 234
1073 NC Amsterdam

18. Gideon Italiaander – verhuisd naar Aalsmeer

Helaas, Gideon Italiaander is verhuisd naar een andere stad. De kringloop in de Havenstraat moest weg, omdat deze hele straat op de schop gaat. Een van de laatste rafelranden van de stad verdwijnt zo.

Binnenkort komt een update van dit hele artikel. Ik heb namelijk een nieuwe kringloopwinkel gevonden, maar er is eerst een check nodig of alle info daarover wel klopt. Ook wordt de hele site gerestyled. Nog even wachten dus…

Meest bijzondere plek

ZUIDOOST

Plattegrond Zuidoost
Ook bij een kinderboerderij kun je terecht voor een kringloop! | Kaartgegevens: © 2023 Google.

19. Kringloopcentrum Zuidoost

Je kunt hier een complete inboedel halen: van theelepeltjes, kopjes tot matras en wasmachine. Met dagelijks nieuwe spullen. Gratis koffie en thee.

Kringloopcentrum Zuidoost
Schepenbergweg 26
1105 AT Amsterdam

20. Kringloopwinkel bij Kinderboerderij Brinkie

Deze kringloop is gehuisvest in de meest bijzondere locatie van allemaal: een kinderboerderij. In de winkel, die over een paar bijgebouwen is verspreid, vind je speelgoed, vaasjes, huishoudelijke spullen, klein meubilair, kinderwagens, boeken, tijdschriften, CD’s & LP’s en nog veel meer. Regelmatig is er een grote kleding uitverkoop.

Ook wordt er meerdere keren per jaar een rommelmarkt georganiseerd: de Voorjaars- en Najaarsmarkt. Met ook speciale themamarkten, zoals de Kerstmarkt.

Kinderboerderij Brinkie
Meerkerkdreef 27
1106 GZ Amsterdam

21. De Kringloper Weesp

Weesp is sinds 2022 een nieuw stadsgebied van Amsterdam. Ook hier kun je terecht bij een kringloop. De winkel is niet zo groot, vandaar dat je hier vooral kleding, woonaccessoires, boeken, langspeelplaten en speelgoed vindt.

Opvallend is de mooie kwaliteit van het aanbod. Zin in een chique kringloop? Neem dan hier eens een kijkje.

Zonder winstoogmerk: alle omzet gaat naar onderhoud van het pand, salaris voor personeel, nieuwe leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en het betalen van de water- en energierekening.

De Kringloper Weesp
Nieuwstad 12a
1381 CC Weesp

Lees ook
Burendag Oranje Fonds

Oranje Fonds verstrekt subsidie voor buurtfeesten

Je kunt bij het Oranje Fonds 350 euro subsidie krijgen voor een activiteit in jouw buurt op Burendag 2024, gehouden op 28 september. Aanvraag hiervan is mogelijk vanaf half juni 2024. Meld je dan snel aan, want op = op.

Huisjes grachten mini | gasverbruik

Gasverbruik halveren: 19 tips voor snel succes

Met wat eenvoudige aanpassingen van je leefgewoonten en een paar zelfgemaakte items kun je je gasverbruik per maand met ruim 50 procent verminderen. Ook als je thuis werkt. Hierbij 19 tips voor snel en gemakkelijk succes.