Duurzaamheid

Duurzaam leven is mij met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werd geen kruimel eten verspild, want mijn ouders hebben beiden de oorlog, en dus ook de hongerwinter, nog meegemaakt. Alles werd gerepareerd of hergebruikt.

De keuken en badkamer? Nooit vervangen door iets nieuws. Hallo, jaren zeventig interieur ;-)!

Mijn moeder was coupeuse en handwerklerares. Vanaf mijn zesde had ik dus al mijn eigen, piepkleine naaimachine om zelf barbiekleren te maken. Ik schrijf dit verslag terwijl ik een trui draag die mijn moeder ooit heeft gebreid. Misschien wel 30 jaar geleden.

Van mijn vaders kant heb ik de passie voor natuur en politiek meegekregen. Mijn grootouders kwamen nog uit het tijdperk van de 1 meiviering, de Blauwe Knoop en het gebroken geweertje. Als ik door het Vakbondsmuseum in Amsterdam loop, is het bijna of ik bij hen thuis ben.

Over zaken die nu nog onderwerp van debat zijn, of nauwelijks bespreekbaar, maakte mijn vader zich al decennia geleden druk. Gebruik van gif in de omgeving, waardoor veel jonge vogeltjes doodgingen in hun nestje? Katten die er vandoor sprintten met wat overbleef aan jong gefladder? Hij kon er woedend om worden.

Kortom, al werd het woord duurzaamheid in mijn jeugd nooit genoemd, het is wel de inspiratie geweest voor een heel leven dat hierop is gericht. Vanaf het midden van de jaren negentig, na mijn studie Kunstgeschiedenis, houd ik mij intensief met dit thema bezig. Zie ook de pagina Over.

 

Hoe ziet duurzaam leven er bij mij uit?

Kantoor
Ingericht met meubelen die, je raadt het misschien al, in geen twintig jaar vervangen zijn. Behalve de ergonomische bureaustoel. Ik maak zo lang mogelijk gebruik van computers en aanverwante apparatuur. De desktop die ik nu gebruik, is bijvoorbeeld ook al weer zo’n 6 jaar oud.

Printen is bijna niet meer nodig. Hergebruik van papier dat er nog is. Recycling van papierresten en cartridges.

Verbeterpunt: recycling van overgebleven computers en smartphones. Die staan al jarenlang in een hoek te verstoffen.

Energie
100% stroom van windmolens en zonnepanelen die in Nederland staan. Met natuurprojecten gecompenseerd gas.

Bijdragen aan balancering van het stroomnetwerk door bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten als het daltarief geldt.

Mijn verbruik ligt daarbij een stuk lager dan het gemiddelde verbruik van iemand in mijn woonsituatie, en dat terwijl ik praktisch volledig thuiswerk.

Lees ook: Gasverbruik halveren: 19 tips voor snel succes

Vervoer
Lopend of met het openbaar vervoer. Fietsen: ja graag, maar buiten Amsterdam. Hier in de stad is het voor mij veel te druk én te gevaarlijk geworden door alle e-bikes om nog te fietsen.

Nog meer
Ik ben flexitariër en mijn voeding is voor bijna 95% biologisch. Dat geldt ook voor mijn cosmetica en schoonmaakmiddelen. Jammer genoeg is én biologisch én fair trade vaak nog niet verkrijgbaar.

Verder heb ik een broertje dood aan winkelen, dus consuminderen kost me nul moeite. Ik ben wel dol op lekker eten: mijn eigen Michelin restaurant draait hier op volle toeren ;-).

Verbeterpunt: afvalvrij leven. Momenteel gereduceerd naar twee prullenbakzakken per week. Vooral dankzij composteren van groente- en fruitafval. Maar om dit naar nul te brengen, lukt nog niet.

Wensen
Duurzame renovatie van huis en kantoor. Isolatie verder verbeteren.

Meer positieve impact maken!
AAN DE SLAG
Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te zien wat Amorpha voor jou kan betekenen.