Oranje Fonds verstrekt subsidie voor buurtfeesten

Je kunt bij het Oranje Fonds 350 euro subsidie krijgen voor een activiteit in jouw buurt op Burendag 2024, gehouden op 28 september. Aanvraag hiervan is mogelijk vanaf half juni 2024. Meld je dan snel aan, want op = op.
Burendag Oranje Fonds

Buurten worden gezelliger, socialer en veiliger als buren elkaar kennen, aldus het Oranje Fonds. Door activiteiten in de buurt te organiseren, kunnen bewoners op een makkelijke manier met hun buren in contact komen.

“Verbinding tussen mensen vormt ook een belangrijke basis voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie,” aldus Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.

Dit jaar vindt dan ook de 19e editie van de Burendag plaats. Je kunt een financiële bijdrage van maximaal 350 euro aanvragen om op deze dag een activiteit te organiseren.

Bijvoorbeeld om samen in de buurt te klussen en te tuinieren. Of om een kleedjesmarkt te organiseren, waarbij buren hun oude spullen aan elkaar verkopen.

Burendag 2024

Aanvragen van een subsidie voor Burendag is mogelijk vanaf half juni 2024. Hiervoor geldt wel: op = op. Dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag. Inwoners, stichtingen of verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen.

De Burendag vindt plaats op 28 september 2024. Het Oranje Fonds geeft geld voor materiaalkosten, zoals verf, hout, struiken en creatief materiaal. Of voor goederen die voor meerdere jaren in de buurt te gebruiken zijn, zoals een bank of een speeltoestel.

Tegelijk met de aanvraag van subsidie kun je ook aangeven of je een Burendagpakket wil ontvangen. Ook hier geldt: op = op. Dit pakket wordt gesponsord door medeorganisator Douwe Egberts. Hierin zit onder meer stoepkrijt, kleurplaten, spandoek, posters, koffiebekers, koffie en een spel.

Kijk voor alle voorwaarden op Burendag.nl – met tips, voorbeelden van activiteiten en draaiboeken voor de organisatie ervan.

Nog meer subsidies

Er zijn nog veel meer subsidies voor buurtinitiatieven beschikbaar vanuit gemeentes of provincies, zoals het Buurtbudget in Amsterdam.

Je kunt allerlei soorten duurzame activiteiten vanuit deze potjes financieren. Bijvoorbeeld de aanleg van geveltuinen, met de buurt een stuk openbaar groen veranderen in een moestuin en daarvoor gezamenlijk gereedschap en planten aankopen.

Ook kun je een compostbak aanschaffen voor de buurt, grijpers en vuilniszakken om samen de wijk te ontdoen van zwerfafval, of een bijenhotel met de buurt maken.

Het is ook mogelijk om workshops te organiseren om met buurtbewoners te leren composteren, hoe je kruiden kunt kweken op je balkon of vensterbank, hoe je zelf je kleding kunt repareren of hoe je met planten stof kunt kleuren.

Of organiseer een markt met tweedehands boeken en kleding, en workshops over bijvoorbeeld het isoleren van je huis en de aanschaf van zonnepanelen door een buurtcoöperatie.

Lees ook
Kringloop West | Alle kringloopwinkels in Amsterdam

Alle kringloopwinkels van Amsterdam: 21 locaties

In Amsterdam-Noord en West vind je de grootste kringloopwinkels van Amsterdam, tot zo’n 3.500 vierkante meter. Maar ook in andere buurten kun je schatgraven in walhalla’s vol onontdekte vondsten. Met handige kaartjes om van de ene kringloop naar de andere te hoppen.

Huisjes grachten mini | gasverbruik

Gasverbruik halveren: 19 tips voor snel succes

Met wat eenvoudige aanpassingen van je leefgewoonten en een paar zelfgemaakte items kun je je gasverbruik per maand met ruim 50 procent verminderen. Ook als je thuis werkt. Hierbij 19 tips voor snel en gemakkelijk succes.